Search

Pripremamo studente za ispite na svim fakultetima

Pripremamo studente za ispite na svim fakultetima

Uz stručne online instrukcije i rješavanje zadataka položite ispite pred sobom!

Odaberite grupne ili individualne pripreme po cijenama od 25 do 75 kuna po satu!

Naruči instrukcije

Pripreme za maturu 2023.

Pripreme za maturu 2023.

Priprema za državnu maturu iz matematike - A i B razina

Odaberite grupne ili individualne pripreme po cijenama od 30 (3,98 €) do 90 kuna (11,95 €) po satu! PDV je uračunat.

Saznaj više

8 koraka kako poboljšati ocjene iz matematike

8 koraka kako poboljšati ocjene iz matematike

1. Najvažnije je razumjeti ono što učite

 

Ako nešto ne razumijete, usredotočite se na svladavanje teme prije nego što prijeđete na slijedeću. Zvuči jednostavno, ali je neophodno. Recimo da učite aritmetiku. Oni koji teško razumiju kako zbrajati i oduzimati negativne i pozitivne brojeve imat će problema s ovim područjem. Neki se učenici, kad se nađu u situaciji da nešto ne razumiju ili ne mogu riješiti neke zadatke, obično prijeđu na sljedeću lekciju u nadi da će je se lakše sjetiti. Ovo je recept za katastrofu!

Matematika je vrlo slična učenju čitanja. Morate naučiti čitati slova da biste mogli čitati knjigu. Sve lekcije iz matematike predaju se određenim redoslijedom, jer se svaka tema nadovezuje na prethodnu. Ako imate problem s temom, nastavite raditi na njoj dok je potpuno ne razumijete i tako uspijete uspješno riješiti određene zadatke. Koristite razne tehnike za svladavanje lekcija - instrukcije s školskim kolegama, čitanje dodatne literature ili platformu poput eMatematika.

 

2. Slijedite poznate primjere

 

Odradite zadatke i provjerite svoje odgovore kako biste stekli praksu. Vježbajte slijedeći primjer sličnog zadatka. Riješite probleme koji u knjizi imaju odgovore i provjerite svaki od njih. Uvijek započnite s najlakšim problemom, čak i ako mislite da ćete ga "lako" riješiti. Vrlo je važno izgraditi samopouzdanje. Postupno radite sve teže i teže zadatke iz svoje knjige i provjerite odgovor za svaki od njih.

Nakon što ste završili desetak ili više zadataka, spremni ste za sljedeću lekciju. Ako ne možete sami riješiti zadatak, onda niste spremni ići dalje.

 

3. Zapišite svaki korak postupka

 

Kad započnete raditi matematički zadatak, nemojte u glavi "tražiti put od problema do odgovora" prije nego što nešto napišete. Uobičajeno je da netko pogleda matematički problem i odmah pokuša riješiti kompletan problem u glavi prije nego što nešto napiše.

Uzmimo, na primjer, algebru. Promatrajući jednadžbu, u iskušenju ste da je riješite u glavi, a da ništa ne zapišete. Napišite zadatak. Tada ćete ga početi riješavati korak po korak. Zapišite čak i jednostavne stvari. Drugim riječima, ako morate podijeliti obje strane s 2, napišite to i nakon toga u slijedećem koraku stvarno podijelite. To vam omogućuje da problem raščlanite na dijelove.

 

Ako ste sigurni da je svaki mali korak točan, bit ćete na putu prema dobrom rješenju. No ako pokušate raditi više stvari odjednom, vjerojatno ćete učiniti nešto što neće biti dobro ili će vas samo zbuniti i odvesti do pogrešnog odgovora.

 

4. Radite zadatke u okruženju koje vam neće odvratiti pažnju

 

Kada učite i radite zadatke, pokušajte pronaći mjesto na kojem vam ništa neće odvratiti pozornost. Slušanje TV-a kao pozadinske buke tijekom rješavanja zadataka može vas samo odvratiti od zadataka. Puno ćete se bolje usredotočiti ako zadatke rješavate u miru i tišini. Kad se oko vas čuje buka, morate pročitati nešto možda 3 ili 4 puta, dok biste u tišini bili puno koncentriraniji jer vas ne bi imalo što uznemiriti.

 

5. Potvrdite svoje znanje pomažući drugima

 

Ako vas netko zatraži za pomoć, pokušajte mu objasniti najbolje što možete. Možda se ovo čini malo čudno za ovaj popis, ali postoji jedna univerzalna istina. Oni koji mogu podučavati druge znači da su stvar u potpunosti savladali.

Mnogo puta, kad učite u grupama, naći će se jedan član grupe koji neće razumjeti način rješavanja zadataka. Pokušajte pomoći toj osobi, objasnite joj čak i ako će vaš zadatak potrajati dulje. Ne samo da ćete se osjećati bolje jer pomažete nekome drugome već će vam postupak ponavljanja informacija nekome drugome pomoći da ih još bolje razumijete.

 

6. Zadatke uvijek riješavajte olovkom

 

Nikad zadatke ne rješavajte kemijskom olovkom! Ovaj je korak vrlo jednostavan. Kad-tad ćete pogriješiti, samo je pitanje vremena. Kada to učinite, trebati ćete izbrisati pogrešku. Nikada nećete poželjeti nastaviti pisati pored škrabotine. Zato jer ćete imati papir koji nije čist i pun stvari koje ste prekrižili, a prekrižene pogreške zapravo će povećati vašu zabrinutost oko rješavanja zadataka. Želite li čisti papir s čistim i dobro osmišljenim rješenjem - uvijek koristite običnu olovku.

 

7. Zapišite zadatak vertikalno

 

Radite svoje zadatke postupno i uredno. Uvijek radite na problemima okomito, s po jednim korakom na svakoj liniji. Nikada nemojte raditi vodoravno. Možda će vam trebati još papira, ali moći ćete pratiti što ste učinili i dokle ste stigli. Lakše ćete naći pogrešku u postupku.

 

8. Učite odmorni

 

Ne rješavajte matematičke probleme kad ste umorni. Kad nešto radite i umorni ste, to može dovesti do loše percepcije problema koji mogu nastati u rješavanju zadataka. Bilo bi najbolje da ste odmorni i bistre glave kako biste mogli bolje prevladati prepreke odnosno dosjetiti se kako dalje.

Ako možete, prespavajte i nastavite ujutro sa rješavanjem problema. Ponekad je za rješiti težak zadatak potrebna i inspiracija!

 

Savjeti koje smo vam dali trebali bi vam pomoći, a ako vam treba dodatna pomoć naručite s povjerenjem online instrukcije iz matematike na web stranici eMatematika.hr.

Objavljeno: 28. Rujan 2020

Ostali eMatematika članci