Search
  • 25 535 Sati
  • 12 615 Narudžbi
  • 1 792 Klijenata
  • 1 769 Recenzija
  • 140 Instruktora

Pripremamo studente za ispite na svim fakultetima

Online instrukcije iz matematike, fizike, kemije i informatike

eMatematika za osnovnu i srednju školu te sve fakultete - položite ispite s lakoćom!

Naruči instrukcije

Pripreme za maturu 2024.

Pripreme za maturu 2024.

Priprema za državnu maturu iz matematike - A i B razina

Odaberite grupne ili individualne pripreme po cijenama od 4,5 € do 15,0 €  po satu! PDV je uračunat.

Saznaj više

Blizanci različite dobi?

Blizanci različite dobi?

 

Kada mirujete, vrijeme vam teče jednako kao bilo kojem drugom čovjeku koji miruje. Kada se krećete, vrijeme vam teče sporije nego bilo kojem drugom čovjeku koji miruje. Da dobro ste pročitali, vrijeme može teći sporije!!

 

Albert Einstein je najveći fizičar 20. stoljeća. Dokazao je da prostor i vrijeme ovise o gibanju sustava. Za dokaz je koristio tvrdnju da se svjetlost u svim sustavima giba jednako. Svjetlost ima najveću moguću brzinu gibanja. Brzina svjetlosti u vakuumu je 299 792 458 metara u sekundi.

 

Sustav može biti mirujući ili u gibanju. Primjer za mirujući sustav je osoba koja sjedi na klupi. Primjer za sustav u gibanju je osoba koja se vozi u vlaku. Vrijeme protječe osobi dok se vozi u vlaku sporije nego osobi koja sjedi na klupi. No ta razlika u vremenu je beznačajna pa se zanemaruje. No kada bi se neki sustav gibao ogromnom brzinom, primjerice da se raketa giba brzinom bliskom brzinom svjetlosti, onda bi razlika u vremenu u odnosu na mirujući sustav bila značajna. Nije moguće napraviti tako brzu raketu, ali zamislimo da postoji takva raketa. Time se može predstaviti paradoks blizanaca.

 

Blizanci, primjerice Ivan i Ante, se odluče razdvojiti. Ivan odlazi putovati svemirom i obeća Anti da se vraća za 3 godine. Ivan sjeda u raketu koja se giba brzinom bliskom brzinom svjetlosti i putuje svemirom. Prati sat i kalendar u raketi te nakon što shvati da je proteklo 3 godine, vraća se na Zemlju u svoje rodno mjesto. Izlazi iz rakete i ugleda blizanca Antu koji plače od sreće zbog njegovog povratka, ali čim mu se približio, Ante ga ljutito odbacuje jer nije održao obećanje da će se vratiti za 3 godine. Ivan je sav zbunjen i objašnjava Anti da se vratio za 3 godine, no svi objašnjavaju Ivanu kako ga nije bilo 5 godina. Ivan i Ante ne poznaju Einsteinovu teoriju prema kojoj vrijeme sporije teče u sustavima koji se gibaju od onih koji miruju. I Ivanov i Antin sat pokazuju točno vrijeme, ali zbog zakrivljenosti prostora i vremena, vrijeme im nije teklo jednako. Ivan i Ante su kasnije upoznali djelo Alberta Einsteina te su se izmirili. No odlučili su da će i Ante uskoro otići na put 3 godine tom istom raketom kako bi na svoj rođendan ponovno imao isti broj godina kao i Ivan.

 

U stvarnosti, ne mogu se razviti sustavi s brzinom koja bi dala značajnu vremensku razliku u odnosu na mirujući sustav. No dokazati Einsteinovu teoriju u stvarnosti je moguće. Primjerice, postoje uređaji koji se zovu ubrzivači čestica u kojima se čestice gibaju vrlo velikim brzinama. U takvim uređajima se čestice raspadaju sporije nego što bi se raspale kada bi mirovale. Time je dokazano da vrijeme ne teče svugdje jednako. A ako ste kada željeli da vam vrijeme sporije prolazi, znajte da je moguće!

 

Vaša eMatematika

Objavljeno: 09. Ožujak 2022

Ostali eMatematika članci