Search
  • 25 541 Sati
  • 12 619 Narudžbi
  • 1 795 Klijenata
  • 1 770 Recenzija
  • 140 Instruktora

Pripremamo studente za ispite na svim fakultetima

Online instrukcije iz matematike, fizike, kemije i informatike

eMatematika za osnovnu i srednju školu te sve fakultete - položite ispite s lakoćom!

Naruči instrukcije

Pripreme za maturu 2024.

Pripreme za maturu 2024.

Priprema za državnu maturu iz matematike - A i B razina

Odaberite grupne ili individualne pripreme po cijenama od 4,5 € do 15,0 €  po satu! PDV je uračunat.

Saznaj više

Pripreme za državnu maturu na ematematika.hr

Pripreme za državnu maturu na ematematika.hr

 

Državna matura iz matematike jedan je od završnih ispita čijim polaganjem gimnazijalci potvrđuju da imaju zadovoljavajuće znanje iz matematike stečeno srednjoškolskim obrazovanjem. Matematika je jedan od tri glavna predmeta koja se polažu na maturi te stoga učenik može odabrati hoće li ju polagati na višoj ili nižoj razini.

 

Za učenike završnih razreda srednje škole, matursko razdoblje predstavlja jedno od najstresnijih perioda jer im o tome ovisi daljnji tijek obrazovanja. Naime, pozitivan rezultat na maturi preduvjet je upisa na fakultet. U takvom stresnom ritmu i sam sam pristupio polaganju državne mature, a cilj je bio imati što veći postotak riješenosti na višoj razini jer sam planirao upisati matematiku na PMF-u u Zagrebu.

 

Obzirom da je matura tip završnog ispita jasno je da se učenik za nju trebao pripremati kroz cijelu srednju školu. Svjesni smo toga da nitko od nas nije prošao matematiku na "lijepe oči", već je trebao više ili manje dobro "zagrijati stolicu" i navježbati se zadataka. Za proći razred u srednjoj školi bilo je nužno imati pozitivnu ocjenu iz svakog poglavlja. Kada to sumiramo, jasno je da bismo na temelju tih pozitivnih ocjena trebali imati zadovoljavajuće znanje, točnije o svemu bismo trebali znati ponešto. Ipak, svjesni smo i toga da matematika nije jedini predmet u školi, pa se postavlja i logično pitanje - kako bi se ja svega toga trebao sjećati? Po mome iskustvu ukoliko je učenik uistinu razumio neko gradivo u prošlosti, sada mu neće trebati previše vremena da ga se podsjeti. Upravo zbog toga za dobar uspjeh na maturi nužno je odraditi kvalitetne pripreme, a upravo to vam pruža eMatematika. U našoj ekipi instruktora imamo izvrsne predavače koji su vlastite mature riješili s izrazito visokim postotkom, a nekolicina njih je imala i 100%-tan rezultat na višoj razini.

 

Učenike često zna zavarati činjenica da je u nekoliko prethodnih godina bilo dovoljno riješiti 25% testa za prolazak, pa se iz tog razloga slabije pripremaju za maturu. Takav pristup ima jedan veliki problem. Matura nije ispit koji možete pisati puno puta. Imate jednu priliku na ljeto i jednu na jesen, ali tada Vaš željeni fakultet već može biti popunjenog kapaciteta. Dakle, svu snagu treba uložiti kako biste ispit prošli već na ljetnom roku. Vjerojatno vam se u školi nekoliko puta dogodilo da naučite neku lekciju za dovoljnu ocjenu, ali ipak dobijete nedovoljnu. Zašto? Zato što ste se zbunili i pogriješili u nekoj sitnici koju do sada nikada niste pogriješili. Nismo strojevi, dogodi se. I upravo zbog toga - nužno je dobro se pripremiti jer dobra priprema će anulirati očekivanu tremu i stres na ispitu.

 

U nastavku prilažem nekoliko najčešćih pitanja o državnoj maturi iz matematike:

 

- Koja je razlika između više i niže razine?

Odgovor: Ovisno o fakultetu koji želite upisati birate polaganje mature iz matematike na višoj ili nižoj razini. U pravilu, niža razina mature provjerava temeljno znanje matematike i više se oslanja na gradivo prva dva razreda srednje škole. Na njoj je moguće ostvariti ukupno 40 bodova i piše se 150 minuta. Viša razina provjerava svo stečeno znanje te nosi 60 bodova i piše se 180 minuta.

 

- Koje gradivo ulazi u ispit?

Odgovor: A razina - brojevi i algebra (20%), funkcije (30%), jednadžbe i nejednadžbe (30%), geometrija (30%)

B razina - brojevi i algebra (42,5%), funkcije (15%), jednadžbe i nejednadžbe (20%), geometrija (22,5%)

 

- Kada se treba početi pripremati za maturu iz matematike?

Odgovor: Vrijeme potrebno za pripremu ovisi o odabiru razine. Procjena je da za pripremu više razine treba i do 4 puta više vremena nego za pripremu niže razine. Preporuka je naravno krenuti s pripremama što ranije jer to ostavlja više prostora za shvaćanje koji dijelovi gradiva vam slabije idu te imate više vremena za odrađivanje priprema s nekim od naših instruktora. Za većinu učenika, početak drugog polugodišta predstavlja i početak pojačanih priprema za državnu maturu.

 

- Kako se računaju pragovi prolaznosti?

Odgovor: Određuju se Angoffovom metodom što znači da brojni stručnjaci procjenjuju koliko će kandidata dati točan odgovor na pojedino pitanje. Generalno, prag prolaznosti je 25%.

 

eMatematika će vršiti pripremu učenika za državnu maturu iz matematike, a moguće je odabrati neku od sljedećih opcija:

1) Grupa od 10 učenika - pripreme počinju 13.02.2021. i održavaju se pretežno vikendom

2) Grupa od 3 učenika - pripreme počinju po dogovoru s mentorom

3) Individualne pripreme - počinju odmah po narudžbi

 

Riješi maturu, upiši željeni fakultet - pripremaj se na eMatematika.hr

Javi nam se, očekujemo te.

 

Vaša eMatematika

Objavljeno: 11. Siječanj 2021

Ostali eMatematika članci