Search
  • 25 541 Sati
  • 12 618 Narudžbi
  • 1 795 Klijenata
  • 1 770 Recenzija
  • 140 Instruktora

Pripremamo studente za ispite na svim fakultetima

Online instrukcije iz matematike, fizike, kemije i informatike

eMatematika za osnovnu i srednju školu te sve fakultete - položite ispite s lakoćom!

Naruči instrukcije

Pripreme za maturu 2024.

Pripreme za maturu 2024.

Priprema za državnu maturu iz matematike - A i B razina

Odaberite grupne ili individualne pripreme po cijenama od 4,5 € do 15,0 €  po satu! PDV je uračunat.

Saznaj više

Online instrukcije iz matematike i Google Meet

Online instrukcije iz matematike i Google Meet

U prošlom blogu, Model online instrukcija iz matematike (https://ematematika.hr/hr/Model/bpid/20), opisali smo kako izgledaju kvalitetne online instrukcije. Prije nego se upustiš u čitanje ovog bloga, slobodno baci pogled na prošli i prouči korake izvedbe instrukcija. Ovdje ćemo malo detaljnije pisati o koraku 6) Kako se odvijaju online instrukcije - preko Google Meet aplikacije.

Online instrukcije iz matematike novina su u svijetu učenja kako vama koji ih koristite tako i nama instruktorima pa smo potražili tehnike koje će olakšati snalaženje u ovoj vrsti predavanja. Isključili smo instaliranje novih aplikacija (pretpostavljamo da većina vas ima Whatsapp), registriranje na nove stranice i stvaranje novih profila!

Mogu se izvesti na mnogo načina pa smo ih tako podijelili na instrukcije koje se izvode isključivo putem video poziva na mobitelu ili laptopu, one koje koriste isključivo virtualnu bijelu ploču koju istovremeno vide i predavač i slušatelj te mogu pisati po njoj, i na one koje se izvode koristeći obje tehnike. Za vas i nas je bitno da se tijekom sata održi socijalni kontakt tj. da se međusobno vidimo pa smatramo da je najbolja tehnika ova zadnja, a od aplikacija koje smo isprobali (Zoom, Skype, Google meet, itd.) ovaj put opisujemo  Google meet.

Google meet besplatna je aplikacija za održavanje video poziva i vrlo je jednostavna za korištenje. Poziv se uspostavlja tako da jedna strana započne sastanak preko linka https://apps.google.com/meet/ ili aplikacije. Za pristup sastanku potrebno je samo upisati ime ili nadimak. Google meet ima opciju Zaslonska ploča (Jam) koja se otvara u posebnom prozoru što je baš ono što nama treba. Sve napisano tijekom sata ostaje na ploči i može se pohraniti na Google Drive pa se nećeš trebati brinuti oko brzog prepisivanja s ploče, a sve će instrukcije biti pohranjene u istom dokumentu.

Netko preferira pratiti instrukcije preko mobitela, a ostali preko računala. Mi smo se pripremili na obje opcije, a na tebi je da izabereš. Ako nas želiš slušati i gledati preko kompjutera ili laptopa, organizirat ćemo se tako da će ti instruktor poslati link za Google meeting. Kada se uspostavi video poziv otvorit ćete Zaslonsku ploču. Naš će je instruktor također otvoriti na grafičkom tabletu ili laptopu te će po njoj pisati olovkom za ekrane. U svakom ćeš trenutku i ti moći sudjelovati u pisanju po ploči. Moći ćeš podcrtavati i zaokruživati ono što ti se čini bitno, označiti što ti nije jasno ili nadopuniti neki zadatak.

Ako ti se više sviđaju instrukcije preko mobitela, tada ćeš prvo izmijeniti broj mobitela s instruktorom. Pozvat ćete se na video poziv preko Whatsapp-a, a on će ti dati link sa zaslonskom pločom. Ova aplikacija ima opciju umanjivanja prozora s video pozivom da bi se po ekranu mogle raditi druge stvari. Kada izađeš iz aplikacije i uđeš u link s pločom, a preko malog dijela ploče vidiš video poziv, instrukcije mogu početi.

Neke ćeš zadatke i ti trebati riješiti. To ćeš moći učiniti preko bijele ploče na tvom ekranu, no to može biti neuredno pogotovo ako pišeš mišem. Smatramo da je najbolja metoda da rješavaš zadatak u svojoj bilježnici za vježbu i mobitel s uključenom video vezom postaviš sa lijeve strane da se može vidjeti što pišeš. U tu svrhu posluži se stalkom za mobitel (tripodom) koji ti pomaže da vrlo jednostavno fiksiraš mobitel. Više o tripodu možeš naći na blogu Kako se pripremiti za prvi sat.

Ovo je jedan od načina na koje možemo održavati online instrukcije iz matematike. Ako već imaš provjerenu metodu izvođenja instrukcija, slobodno je predloži svom instruktoru no imaj na umu da video poziv traje tijekom cijelog predavanja.

Iako se nećemo vidjeti uživo i možda vas nećemo moći pohvaliti za rukopis i dodati vam plusić na kraju dobro riješenog zadatka, naše ćemo druženje učiniti što zanimljivijim i interaktivnijim. Vidimo se!

 

Vaša eMatematika

Objavljeno: 30. Listopad 2020

Ostali eMatematika članci