Search
  • 26 709 Sati
  • 13 115 Narudžbi
  • 1 853 Klijenata
  • 1 810 Recenzija
  • 131 Instruktora

Pripremamo studente za ispite na svim fakultetima

Online instrukcije iz matematike, fizike, kemije i informatike

eMatematika za osnovnu i srednju školu te sve fakultete - položite ispite s lakoćom!

Naruči instrukcije

Pripreme za maturu 2024.

Pripreme za maturu 2024.

Priprema za državnu maturu iz matematike - A i B razina

Odaberite grupne ili individualne pripreme po cijenama od 4,5 € do 15,0 €  po satu! PDV je uračunat.

Saznaj više

Veza glazbe i matematike

Veza glazbe i matematike

 

Svi smo bar jednom bili tužni, povukli se u sobu, stavili slušalice i pustili najtužniju pjesmu koju znamo kako bismo izrazili svoju bol i izbacili je iz sebe. Glazba bi nas tada zaogrnula i zagrijala kao meki pokrivač u hladnoj noći. U drugim trenucima smo bili toliko sretni da se ne bismo uspjeli kontrolirati te bismo glasno zapjevali, želeći svoju radost podijeliti sa svijetom.

Kakvu god glazbu volimo svi znamo da ona može prodrijeti duboko u nas i u potpunosti promijeniti naše raspoloženje. Što može povezivati nešto tako neobično kao što je glazba te nešto što ima toliko pravila kao što je matematika?

U stvarnosti glazba ne bi postojala bez matematike. Matematika se bavi proučavanjem raznoraznih uzoraka, a glazbu tvore uzorci zvuka. Melodiju ne tvore samo note, već i pauze između njih, a matematika nam pomaže kako bismo znali kada koju notu odsvirati kako bi skladba zvučala privlačno.

Naravno, ritam nije jedina stvar u koju se zavukla matematika, ona nam pomaže i kako bismo znali koja nota će zvučati dobro uz neku drugu notu. Istraživanjem smo saznali da ljudima, u pravilu, ljepše zvuče note čije se frekvencije mogu zapisati kao racionalni broj ( razlomak ). Frekvencija mjeri koliko brzo vibrira žica na violini ili čestice zraka u flauti, što je viša frekvencija viša je i nota.

Sad kada znamo kako matematika može pomoći glazbenicima možemo se pitati kako glazba pomaže matematičarima?

Postoji nešto što se zove Mozartov efekt koji kaže da slušanje Mozarta čini djecu pametnijima. Iako to nije u potpunosti točno, slušanje Mozartovih skladbi pomaže djeci rješavati matematičke zadatke. Ako netko od vas ne voli Mozarta, ne brinite, on nije jedini koji vam može olakšati zadaću. Slušanje bilo kakve glazbe može pomoći u rješavanju zadataka, preporuča se glazba bez vokala i sporijeg tempa, a još više od slušanja glazbe pomaže sviranje bilo kojeg instrumenta.

Možda vam se čini čudno kako sve to može funkcionirati, a objašnjenje jest to da glazba i matematika pobuđuju isti dio mozga, onaj koji se bavi rješavanjem prostorno-vremenskih problema. Još jedna prednost je ta da nam je svima lakše upamtiti stvari ako ih povezujemo s pjesmom i plesom nego ako su nam samo suhoparno izrecitirane.

Naša najjača sjećanja najčešće su vezana uz jaku emociju, vrlo lako se možemo sjetiti dana kada smo dobili svog ljubimca ili dana kada smo prvi put išli zubaru. Glazba izravno pobuđuje naše osjećaje i time nam omogućava bolje pamćenje i lakše prisjećanje.

Za kraj je važno zapamtiti da smo svi različiti i da glazba neće svima pomoći u učenju, neke će više ometati. Moramo napomenuti da slušanje glazbe nije zamjena za vježbanje matematike, već je alat koji nam može pomoći da lakše učimo.

Nadamo se da ćete bar probati učiti uz glazbu i da će vam pomoći, a ako negdje zapnete slobodno se javite za instrukcije iz matematike.

P.S. Ako želite čuti kako zvuči uglazbljen broj π pritisnite ovdje!

 

Vaša eMatematika

Objavljeno: 04. Prosinac 2020

Ostali eMatematika članci